A Himalája csúcsain – Esti tea Sterczer Hilda hegymászóval

2009. február 18. | Szerző | Kategória: Egyedi rendezvények, Képgaléria

2009. február 18-án, szerdán 18.00 órakor

A cél ezúttal Makalu, a Himalája hegységben, a Mount Everesttől 22 kilométerre keletre, a nepáli-tibeti határon emelkedő 8463 méter magas hegy, amely egy négyoldalú piramist formál. Az expedíció tagja Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és nem utolsósorban egyetlen hölgyként Sterczer Hilda. A hegymászók tavaly dupla sikert könyvelhettek el, megmászták a Gasherbrum I (8068 méter) és a Broad Peak (8047 méter) csúcsát is. Az expedíció 2008. április 10-én indul. Erőss Zsolt szerint Makalu híres sziklapiramisa nagy kihívást jelent számukra. Technikailag a nehezen mászható hegyekhez tartozik.
A hegymászók azt tervezik, hogy az 5400 méteren kialakított alaptábor után már nem vesznek igénybe magashegyi teherhordókat és nem használnak oxigénpalackot. Nemrég váltott a természetjáró túrázásról hegymászásra Sterczer Hilda. Intenzív nyári és téli tanfolyamok után az Alpokban mászta meg többek között a Paklenicát, a Höllentalt, a Grossglocknert, majd tavaly elérte a Kilimandzsáró tetejét és sikeresen teljesített a tavalyi expedíció tagjaként is. Sterczer elmondta: több ezer méter magasan semmivel sem lassúbb, vagy gyengébb férfi társainál, ugyanúgy bírja a tempót és nem okoz számára problémát az akklimatizálódás sem.

Mécs László hangsúlyozta: a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatot azért indították el, hogy az összes nyolcezres csúcsot érje el magyar hegymászó. A világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsából eddig nyolcat másztak meg magyarok. (MTI)

Címkék: , ,

A hozzászólások lezárultak.