Ovitéka októberben

2010. október 8. | Szerző | Kategória: Ovis programok

2010. október 6-án, szerdán  „A huszárok így repülnek” címmel zajlott le az Ovitéka foglalkozás. (Kerekítő-gombolyító programsorozat népi mondókák, dalok, játékok óvodásoknak Jakabosné  Kovács Judit jóváhagyásával www.kerekito.hu)

Játékmester: Mike-Varga Csilla Óvodapedagógus, Kerekítő foglalkozásvezető

A gyerekek megismerkedtek Kerekítő Manóval, az ő kedvenc dalával, melyet meghallgathattak furulyán játszva majd énekelve is. Együtt indultak minden alakalommal a varázslatos barangolásokra.
– Közös ébredezés, reggeli készítés után meghallgatjuk a kinti zajokat (sütő-főző mondókák, dalok)
– Kalapálás, kopácsolás, ez a kovácsműhelyből hallatszik, (ritmusvisszhang játék)
– Kerekítő Manótól megtudjuk, hogy ünnep van ma, ez alkalomból mi is játszunk katonásdit, huszárosat. Szükségünk lesz lovakra, válasszunk hát egyet magunknak a képzeletbeli istállóból!

Lovagoltató mondókák, játékok, dalok felhasználásával huszár játék, katonásdi, gyalogsági gyakorlatozás.
– Amíg lovaink legelnek mi is megpihenünk furulyaszót hallgatva, népdalokat énekelve, virágkoszorút fonva (zenehallgatás, dallamvisszhang játék)
– Esteledik, visszavezetjük a lovakat az istállóba, fát vágunk, megrakjuk a kemencét, megsütjük az esti cipót vacsorára (témához kapcsolódó és sütő-főző mondókák, dalok)
– Vacsora után lepihenünk, Kerekítő Manót is elaltatjuk (népi altatódalok, dünnyögők, dúdolók)

„Múltidéző”
Beszélgetés a régi időkről. Vajon honnan szerezhetünk tudomást a régen történt eseményekről? A gyermekek elmondhatták tapasztalataikat. A könyveket is segítségül hívhatták: történelmi témájú, régi korokról szóló könyvek nézegetése, térképek, csatajelenetek keresgélése.
Barkácsolás:
– közösen óriástérképet készítettünk, hozzá hajókat, katonákat, a gyermekek együtt és szabadon is játszhattak történeteket
– a lányok textilből keszkenőt készíthettek, mintázhattak festékkel, színes gombok felvarrásával
Játék és barkácsolás közben pedig népdalok, katonadalok, mondókák, játékok ismétlésével vídultak az óvodások.

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.