Tollpihe teadélután IV.

2010. november 25. | Szerző | Kategória: Egyedi rendezvények, Kiemelt ajánlatunk

2010. december 8-án, szerdán 17.30 órakor Tollpihe teadélutánra várunk minden kedves érdeklődőt. Sorozatunk vendége Tamás Menyhért író, költő lesz. A belépés ingyenes! Beszélgetőtárs: Bakonyi István irodalomtörténész, műkritikus. Támogatónk az Oktatásért Közalapítvány.

Tamás Menyhért SZOT- és József Attila-díjas író, költő, műfordító. A hányatott, nehéz sorsú családból származó író, születési helyéről, az Észak-Bukovinai Hadikfalváról már egyéves korában új hazába, a szerbiai Bácskába kényszerült költözni szüleivel és testvéreivel, ahonnan néhány év után újból menniük kellett.
1944-ben települt a népes család más bukovinai székelyekkel együtt Magyarországra, Bonyhád térségébe. Tamás Menyhért itt járt iskolába, itt talált igazi otthonra úgy, hogy gyökereiről eközben sohasem feledkezett meg. Szüleit igen nagyra tartja, az ő egymásra pillantásaikból ismerte meg a ki nem mondott szavak költészetét.

Évtizedeken keresztül újságíróként kereste a kenyerét. A ma már huszonkét kötetes író munkásságának gyümölcseit végigkíséri az általa oly igen ismert székely emberek méltósággal viselt nehéz élete, beszédjük nyelvezetének mai szájjal szokatlannak ható íze. A versek és kisregények mellett tíz hangjáték és több film forgatókönyvet is írt.
A versek után később felismerte, hogy a prózaírás az, ami igazán teret adhat mondanivalójának, amelyben megmutathatja felkészültségét, tehetségét.

Elmondta, műveiben ma is táplálkozik a bukovinai élményekből, érzésekből, kultúrából, nyelvezetből. Most leginkább a nyelvújítás előtti anyanyelv kincsei foglalkoztatják.

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.