Szamovár-Kiss Erikával

2011. január 11. | Szerző | Kategória: Egyedi rendezvények, Kiemelt ajánlatunk

2011. január 26-án, szerdán 18.00 órakor SZAMOVÁR Esti tea Kiss Erikával, a Séta közben című könyv szerzőjével.

Az esten egy Székesfehérvárról szóló, könnyed hangvételű, tartalmas könyvvel ismerkedhetnek meg.
Az olvasók a tapasztalt idegenvezető, Kiss Erika Mária avatott kalauzolásával fölfedezhetik az egykori koronázó város múltját, értékeit, a séták során felbukkanó látnivalóit, egyháztörténeti emlékeit, utcáit, tereit, ünnepeit-évfordulóit, jeles személyiségeit.
A szerző ismeretanyaga, tapasztalatai, a városhoz kötődő élményei és kutatómunkája alapján létrejött, gazdagon illusztrált kötet Székesfehérvár polgárai, köztük a maroshegyi és alsóvárosi olvasók, valamint a turisták számára egyaránt sok érdekességet rejt. A beszélgetés alkalmával a könyv kedvezményes áru megvásárlására, megrendelésére és dedikálásra is lehetőség nyílik.

Beszélgetőtárs: Bakonyi István irodalomtörténész, műkritikus.
A belépés díjtalan.

SÉTA KÖZBEN

Fehérvárról másképpen

Séta közben a város minden pontjára eljuthat az ember. Ilyenkor feltárulnak Székesfehérvár legszebb részletei, útba ejthetjük a történelmi helyszíneket, felidézhetjük neves személyiségek emlékét, munkásságát.
Séta közben is érzékelhetjük, hogy az úton, útfélen felbukkanó épületek, szobrok, emlékművek segítségével pontosan nyomon követhető városunk és egyben nemzetünk történelme, kultúrtörténete is.
Séta közben is láthatjuk az egyre szaporodó emléktáblákat, az utcaneveket, amelyek a Székesfehérvár falai között született, tanult, élt, munkálkodott nagyszerű személyiségekre emlékeztetnek. Élvezhetjük a különböző korszakokat jelző épületplasztikák, hangulatos cégérek, portálok otthonosságot sugárzó hatását, s láthatjuk azt is, hogy hányan veszik semmibe mindezt rongálva, szemetelve, firkákat mázolva a falakra.
Sokan tartottak velem 2006-2009 között a Fehérvári 7 Napban hétről hétre megjelenő újabb és újabb sétákon, s velem együtt csodálkozhattak rá arra a sok-sok értékre, amelyek Székesfehérvár múltjához, közelmúltjához, vagy éppen jelenéhez kötődnek.
Meglepődhettek, mennyi érdekességet rejtenek a történelmi utcák, terek, falak. Felfedezhették velem együtt, hogy mennyi minden merült a feledés homályába, ráérezhettek a múló évtizedek titkaira.
Megérthettük együtt, hogy a történelmi múlt és a későbbi korszakok nagyszerű eseményei, kiváló személyiségeinek munkája, tevékenysége egyaránt hozzájárult a jelen valóságához, amely jó alapot ad a jövő elképzeléseihez.
Mert ami közös sétáink közben előkerült, amire felfigyeltünk, és amit megismertünk, közös kincsünkké válik.
Ezt a közös kincset őrzi és tárja az olvasó elé ez a kötet, amely a séta közben szerzett tapasztalatok, átélt hangulatok ösztönzésére, sok-sok régi és új könyv, újságcikk és egyéb dokumentum ismeretanyaga alapján, gyakran a könyvtárosok, levéltárosok és régész-szakemberek segítségével, remélhetően sokunk közös örömére született.
A mintegy 150 színes felvétellel (zömében Borbély Béla fotóival) és számos térképpel illusztrált, keménytáblás kötetből a maroshegyi és alsóvárosi olvasók is megismerkedhetnek lakóhelyük történetével, természeti értékeivel, valamint a fehérvári sportélet egyik központjával, a Sóstói Labdarúgó Stadion múltjával és jelenével.
Mindez persze dióhéjban, a város szerkezetébe-történelmébe ágyazva, a témakörökhöz igazítva található meg a 280 oldalas könyvben.

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.