Háztájtól vásárig

2012. május 4. | Szerző | Kategória: Könyvtári rendezvényeink

Szent György után egy nappal mi is megtartottuk immár hagyományosnak nevezhető ,,sokadalmunkat” a – Generációk párbeszéde rendezvénysorozat keretében. Különleges vendégeink, Ehrenberger Imre méhész (Polgárdi), méhegészségügyi felügyelő és a vele együtt érkező, dobozba zárt zümmögő dolgozók a házi termelés szépségeivel és kihívásaival ismertettek meg minket.

A -természetesen üres- kaptár és az üvegben aranyló finomságok nem csak kézzelfoghatókká, hanem kóstolhatókká is váltak Ehrenberger úr jóvoltából, amiért mindannyian hálásak vagyunk, az előadás sem volt izgalmas fordulatoktól mentes. Az olykor a levegőben megfigyelhető, vonuló rajok jelenléte mögött sokszor valóságos (méh)családi dráma húzódik, az pedig csupán tévhit, hogy a méhecske sárga-fekete (a ,,ledarázsozás”, mondhatni, népbetegség).

Ezután, vetítéssel kísérve, Székesfehérvár régi és mai vásárairól beszélgettünk, a hetipiactól a különleges alkalmakig, múltban és jelenünkben. Olyanokról, amiken a maga készítette termékeket áruló méhész is megfordul, örömmel említve ’saját’ szüreti mulatságunkat, a Böndörödőt is a sorban.

Májusban, az idei évad utolsó találkozásán a témát a gólya hozza: családi élet, gyermekvárás, -születés egykor és ma.

Köszönjük Komlósi Krisztina és negyedikes osztálya (Táncsics Mihály Általános Iskola, Maroshegy) és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban működő nyugdíjas klubok (Ikarus, Területi) tagjainak a kitartó részvételt és töretlen kedvességet!

 

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.