Tevan Interaktív nyomdatörténeti kiállítás

2012. október 8. | Szerző | Kategória: Kiemelt ajánlatunk

2012. szeptember 29-én, szombaton megnyílt a TEVAN Interaktív család- és nyomdatörténeti kiállítás a művelődési házban. A megnyitón jelen volt Tevan Ildikó, a Tevan Alapítvány elnöke és Balogh István, a kiállítás anyagának összeállítója.

A kiállításra kerülő anyag hiteles forrásokból, a megjelent Tevan-publikációk egészén túl a családi emlékekből, hagyatékokból és fényképgyűjteményekből, a Békés Megyei Levéltár dokumentumaiból, anyakönyveiből, kézirattárából, aprónyomtatvány-gyűjteményéből, fotó-tárából, valamint a korabeli Békés megyei folyóiratokból, és a szakforrásokból származik, amelyeknek felkutatására, összegyűjtésére és feldolgozására az Alapítvány Balogh Istvánt bízta meg.

Tevan Adolf nyomdász 1903-ban Békéscsabán alapította meg a nemzetközi hírnevű Tevan Nyomdát, amelyet fia, Tevan Andor korszerű üzemmé fejlesztett. Az 1910-es években elindította a 83 kötetes Tevan Könyvtár Sorozatot, majd a Tevan Amatőrsorozatot, amelyek igényes és szép kivitelezésű könyveikkel méltán lettek népszerűek.

A kiállítás négy egységre tagolódik: család, és nyomdatörténet, a könyvek bemutatása lapozógéppel, a művészeti alkotások és a múzeumpedagógiai foglalkoztató sarok, ahol egy százéves nyomdaprés is szerepel.

A tárlat hétfőn-kedden és csütörtök-pénteken 13.00-18.00 óráig, szombatonként 10.00-14.00 óráig látogatható.

A tárlat október 18-ig ingyenesen megtekinthető.

Címkék: ,

A hozzászólások lezárultak.