Tábor Fehérváron az ősmagyar értékek mentén

2013. június 26. | Szerző | Kategória: Egyedi rendezvények, Hagyományőrzés, Híreink

„Szent Istvánnak elődei”

 

Három szervezet összefogásával (Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület és a Gáspár Attila Zöld Kerekasztal Egyesület, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület), első alkalommal került megrendezésre a „Szent Istvánnak elődei” című hagyományőrző napközis tábor a Sóstói Zöld tanyán. A program komplex módon, elméleti és gyakorlati foglalkozások során adott élményszerű betekintést az államalapítás és az azt közvetlenül megelőző korról a gyerekeknek.

A  június 17-21-e között  zajló táborban 8-13 éves gyerekek vettek részt. A komplex program  betekintést nyújtott az ősmagyarok mindennapjaiba, szokásaiba, életmódjába, hiedelmeibe, illetve a Sóstó világának megismerésével a gyerekek képet kaptak Fehérvár gyöngyszemének egyedülálló kincseiről, értékeiről.

A tábor hétfőn közös jurtaépítéssel indut. Ebéd után délutánonként a gyerekek érdekes előadásokat hallhattak a legfontosabb mondák közös feldolgozásával a világ teremtésétől kezdve Attila hun királyon, majd az avarokon át Árpád vezérig, a 907-es pozsonyi csatáig és a honfoglalásig.  Megismerhették a pusztai, jurtás életmód mindennapjait, a nemezelést, a fazekasságot, a gyöngyfűzést és az öltözködést, délutánonként pedig kézműveskedhettek és foglalkozhattak számos korabeli fegyverrel.

A táborszervezők egyik legfontosabb célja volt, hogy megtanítsák az ősi rovásírást, ezért kedden, szerdán és csütörtökön rovásírás oktatás várta a gyerekeket.  A Sóstó védett madarakkal és növényekkel teli, gazdag élővilágával is megismerhették a fiatalok.

A június 21-i, pénteki zárónapon a résztvevők játékos vetélkedőn adtak számot a tábor során megszerzett ismereteikről. A nyári napforduló alkalmából szervezett nyilvános, mindenki számára látogatható program 18.00 órakor kezdődött, melyen Bartha Lajos, a Magyar Csillagászati Egyesület szakértője, neves kutatója tartott előadást a népi asztrotájképekről és a hozzájuk kapcsolódó hiedelmekről. A tábor végül közös bográcsozással, szertűzzel, énektanulással és sámándobolással zárult Szent Iván éjjelén, az év leghosszabb éjszakáján.
mberi napfordulókhoz, az ősi hagyományokhoz és hiedelmekhez kapcsolódóan.


A hozzászólások lezárultak.