Megvalósult az ENTER projekt

2013. október 21. | Szerző | Kategória: Kiemelt ajánlatunk, Újdonságaink

 

 

ENTER projekt

Projektazonosító: TIOP 1.2.3.-11/1-2012-0027
A projekt időtartama: 2012. augusztus 1- 2013. szeptember 30.
Az elnyert összeg 8 000 000 Ft, a pályázat 100%-ban támogatott.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár 8 millió forint Uniós támogatást nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program, „Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése  „Tudásdepó Expressz” című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. Az ENTER Projektnek elnevezett fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Az ENTER Projekt elsődleges célja, hogy a pályázat keretében beszerezhető számítástechnikai eszközök segítségével, a könyvtár technológiai ellátottságát mind minőségben, mind mennyiségben bővíteni tudjuk.

A projekt megvalósításának érdekében célkitűzéseink között szerepel a könyvtárban használt Szirén Integrált Könyvtári Rendszerhez történő szoftverek beszerezése, melyek segítségével felgyorsulna a könyvtári adatfeldolgozás és létre lehetne hozni egy online katalógusrendszert. Ennek eredményeként olyan infrastrukturális háttérrel rendelkezne könyvtárunk, amely lehetővé tenné az őrzött dokumentumokhoz és információvagyonhoz történő, helytől és időponttól független, egyenlő esélyű hozzáférés biztosítását.

A projekt további célja, hogy létrehozzunk új, a könyvtári rendszer működését segítő munkaállomást, a fogyatékkal élők könyvtár-használatát segítő, speciális informatikai eszközökkel ellátott  munkaállomást, valamint beszerzésre kerüljenek új nyilvános számígépek korszerű szoftverekkel felszerelve.

Az informatikai fejlesztések mellett  MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) ponttá kívánunk válni, mely által könyvtárunkban a kíváncsi gyerekek és érdeklődő felnőttek az összegyűjtött, digitalizált és feldolgozott nemzeti értékekeinkhez  egy központi online felületen könnyen hozzáférhetnek.

A fejlesztéseknél minden esetben figyelembe vettük az időskorúak és  fogyatékkal élők szempontjait, elősegítve ezzel, hogy minden látogató számára segítséget tudjanak nyújtani a rendkívül gyors és folyamatos  társadalmi és technológiai változásokhoz való alkalmazkodásban.

AMI MEGVALÓSULT

A projekt során megvalósult a Szirén Integrált Könyvtári rendszerhez tartozó szoftverek beszerzése, mint az Országos és regionális Szirén lelőhely adatbázisokban való részvételt biztosító szoftver, a Szirén központi szerverén elérhető 24 órában működő szabad használatú intézményi, online helpekkel ellátott WEB-OPAC, Internetes online lelőhely adatbázis kereső szoftver, az Internetes könyvtárközi kölcsönzés, olvasók kölcsönzési információinak elérését biztosító szoftver, az elektronikus olvasóazonosítási rendszer infrastrukturális feltételeinek megteremtését biztosító szoftver. A fejlesztésnek köszönhetően elindulhatott honlapunkon az online katalógus, melynek segítségével az olvasók kényelmesen otthonról követhetik nyomon kölcsönzési adataikat.

A könyvtár olvasótermében Microsoft Office 2013 programcsomaggal, Windows 8 oprecáiós rendszerrel és Deep Freeze szoftverrel ellátott 9 db új számítógép került elhelyezésre, s áll az olvasók rendelkezésére. Az eszközellátottság bővülése és az 50/30 megás Internet, a Windows 8 rendszerbe beépített számos alkalmazás jelentősen megkönnyíti az internetezést.

Létrejött továbbá a könyvtári rendszer működését segítő munkaállomás, valamint a fogyatékkal élők könyvtárhasználatát segítő munkaállomás, mely a következő speciális eszközökkel vehető igénybe:

  • Speciális billentyűzet gyengénlátóknak (nagy kontrasz-tú sárga gombokon fekete betűk kaptak helyet, ez a kombináció jobban látható azok számára akiknek bizonyos típusú látásromlá-sa van, 12 gyors elérésű multimédia gomb zenehallgatáshoz, le-velezéshez, kedvencekhez)
  • Braille billentyűzet (magyar ABC szerinti betűkkel és Braille feliratokkal)
  • Képernyőnagyító program
  •  Fejegér, amely egy speciális szoftver és egy webkamera összekapcsolásával érzékeli a fejünk mozgását, tekintetünket és ezzel tudjuk vezérelni a számítógépet.

További speciális eszközök, melyek igénybe vehetők:

  • Katona Lajos-féle Braille rajzgép (Az eszköz a Katona Lajos féle geometria szerkesztő szabadalma alapján készült. Nem csak elsősorban vakok, de mozgáskorlátozottak számára is jól használható. Az eszköz lényege, hogy egyetlen eszközön belül vonalzó, szögmérő, körző és ceruza van egyesítve. )
  • Elektronikus nagyítók, melyek segítségével könnyedén olvasható  újság, folyóirat, valamint lehetővé teszik, hogy a felhasználó hivatalos iratokat aláírjon, csekket töltsön ki.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet központi online felületének létrehozását követően könyvtárunk MaNDA ponttá válik, mely számos új lehetőséget nyit meg az olvasók számára.

A projekt során továbbá új könyvtári munkállomás jött létre, és beszerzésre került az Adobe Photoshop Extended Cs6 szoftver.

A fejlesztések hatására a könyvtár látogatottsága, a beiratkozók száma és a kölcsönzések száma folyamatosan nő.

 

 

 

 

A hozzászólások lezárultak.