Két világháború repülős emlékei

2013. december 7. | Szerző | Kategória: Híreink

Kiállítás megnyitó és emléktábla avatás

 

2013.11.23-án az Osztrák-Magyar Monarchia szárazföldi hadereje és légjáró csapatai címmel nyílt kiállítás művelődési házunkban. A tárlatnyitót követően Hehs Ákos gépészmérnök, pilóta, a magyar repülőgép- és ejtőernyő-tervezés kiemelkedő képviselője tiszteletére emléktábla avatásra és koszorúzásra került sor.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Dr. Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa, tudományos-helyettese,  aki a közelgő centenárium kapcsán az Osztrák-Magyar Monarchia első világháborús szerepéről beszélt. ( Dr. Hermann Róbert kiemelte, hogy az első világháború előtt, amely soha nem látott szenvedést hozott világnak, minőségi váltás következett be a hadviselésben. A vasút, a távíró, a légjáró csapatok és a magas technikai felszereltség megjelenése miatt 1914-ben mindenki abban bízott, hogy a háború hamar véget ér, de végül négy év következett „vérben és vasban”. Az Osztrák-Magyar Monarchia 1 millió katonát vesztett el, közülük 660 ezer a Magyar Királyság polgára volt.)

Brájer Éva alpolgármester a kiállítás megnyitóján köszönetet mondott a tárlatért a Hadtörténeti Intézetnek és Múzeumnak, a repülős emlékmű felújításáért és a Hehs Ákos emléktábláért pedig Vargha Tamás honvédelmi államtitkárnak. Székesfehérvár alpolgármestere elmondta, hogy a következő években a város szeretne létrehozni egy ipartörténeti múzeumot, amelyben bemutathatnák az Ikarus, a Videoton, a Köfém és egyéb fontos ipari vállalatok, valamint a néhai repülőgyár történetét is.

A tárlatnyitót követően Hehs Ákos tiszteletére emléktábla avatásra és koszorúzásra került sor. Székely János Jenő szobrászművész 1994-ben felavatott műve, a Repülős és Ejtőernyős Emlékmű ismét eredeti szépségében emlékeztet a repülés áldozataira és emléktáblával is gazdagodott a park.

Ünnepi beszédében Vargha Tamás honvédelmi államtitkár Hehs Ákos életének legfontosabb állomásait idézte fel, kiemelve, hogy rendkívül tehetséges, kutató szellemű ember volt. Hehs Ákos Aradon született, Magyarországra történt áttelepülését követően a Ludovika Akadémián, illetve a Műegyetemen tanult. Gépész- és légügyi mérnöki oklevelet szerzett, a második világháború idején a légierőben szolgált, majd 1945 után az Egyesül Államokba menekült. Hehs 1929 októberétől a székesfehérvári repülőgépjavító üzemben dolgozott. Ezt megelőzően Szegeden élt, ahol pilótaképzést kapott. Hozzá tartozott a repülőtereken használt ejtőernyők rendszeres ellenőrzése és javítása. Így alkalma nyílt arra, hogy tanulmányozza az olasz és német ejtőernyőket, összehasonlítsa előállítási technológiájukat. A sóstói bázison fejlesztette ki az első, 1939-ben rendszeresített magyar katonai ejtőernyőt. Hehs nevéhez az ejtőernyőn kívül több más találmány is fűződik. Ő volt például a berlini olimpián bemutatott világrekorder vitorlázó repülőgép tervezője, építője és berepülő pilótája is.

A beszédet követően Vargha Tamás államtitkár és Brájer Éva alpolgármester közösen leplezte le Hehs Ákos emléktábláját, majd megkoszorúzták a Repülős és Ejtőernyős Emlékművet. Az emlékműnél koszorút helyezett el Fucsku Sándor, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is.

A tárlatot 2014. december 14-ig, szombatig tekinthetik meg az érdeklődök ingyenesen.

(források: feol.hu, szekesfehervar.hu)Címkék:

A hozzászólások lezárultak.