Emlékek albuma – M. Tóth István festőművész albumának maroshegyi bemutatója

2014. február 3. | Szerző | Kategória: Híreink

 Emlékek albuma

 

M. Tóth István néhai székesfehérvári festőművész özvegyét, Árkövi Klárát láttuk vendégül a művelődési ház könyvtárában, január 23-án. Az asszonnyal Szikra János író beszélgetett az új albumról, amely a kiváló festő válogatott alkotásait tárja az érdeklődők elé. Az esten szó esett a könyv megszületésének körülményeiről, a szeretet erejéről és a barátság fontosságáról is.

 

 

„Azért kezdeményeztem az album megszületését, mert úgy érzem minden erőmmel azon kell lennem, hogy fenntartsam István emlékét.” – Kezdte Árkövi Klára az út ismertetését, amely végül a könyv megszületéséhez vezetett. Nem volt a művész özvegyének egyszerű dolga, hiszen rengeteg kitartás és erő kellett ahhoz, hogy a munka gyümölcse beérjen, de szerencsére az asszony minden akadályt sikerrel vett. ” Nagyon nagy segítséget jelentett számomra a sok barát önzetlensége. Bobory Zoltánt, a Vörösmarty Társaság Elnökét, a művész egykori barátját kértem fel, hogy írjon Istvánról. Úgy véltem, sokkal jobb, ha olyan ember emlékezik, aki közelebbről is ismerte, hiszen a közös élmények, a személyesség szívet melengető többletet ad.” A bemutató esten természetesen jelen volt Bobory Zoltán is, aki valóban átérzéssel beszélt a művészről és barátságukról is.

 

 

Az albumba került munkák kiválasztásánál Fehér László festőművész, M. Tóth István egykori tanítványa volt az asszony segítségére, aki szintén szívvel-lélekkel látta el a rá bízott feladatot.
Az út azonban nem volt teljesen egyenes, a festmények fotózásánál és a nyomtatásnál adódott némi kellemetlenség, hiszen festményeket fényképezni nem egyszerű feladat, s a nyomtatásnál is nagyon figyelni kell, hiszen a művek színeit pontosan kell visszaadni. A kezdeti nehézségek ellenére azonban ezek az akadályok is elhárultak. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy ennyi barát volt a segítségemre, hiszen mindenki a legjobb tudását beleadva működött közre. A barátság egy csoda, s én szerencsés vagyok, hogy részesülhetek benne” – folytatta az asszony.
A Vörösmarty Társaság kiadásában megjelent albumból több, mint hatvan példány mára az ország különböző könyvtárait is gazdagítja, így bárki megtekintheti ezt a különleges válogatást.
„Székesfehérvárnak nagyon nagy szüksége lenne egy állandó M. Tóth István kiállításra, amit egész évben bárki megtekinthet. Most azon munkálkodunk, hogy ez létrejöhessen” – tette hozzá az asszony.

(Kajdi Erika)

 

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.