A legszebb meseillusztrációk

2014. április 4. | Szerző | Kategória: Híreink, Mesevonat - Mesék Európából rajzpályázat, Nincs kategorizálva

Mesék Európából című rajzpályázat értékelése

 

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület egy mesés körutazásra invitálta az olvasni és rajzolni szerető iskolásokat. A Mesék Európából elnevezésű rajzpályázat idei állomása Lengyelország volt. A diákoknak „A páfrány virága” című lengyel népmesét kellett illusztrálniuk és a meséhez tartozó feladatlapot kitölteni. A gyerekek ügyesen vették az akadályokat, gyönyörű rajzok és hibátlan feladatlapok készültek. Összesen 113 pályázat érkezett, 12 településről, 16 iskolából.

Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület elnökének értékelése:

JACUS, A ROKONUNK…
(Lengyel népmese a Mesevonat Pályázaton)

 Idén újabb országba érkezett a Mesevonat, s ezúttal Lengyelországba látogattunk vele. Abba a Lengyelországba, amelynek népe évezredes barátságban él a miénkkel, ennélfogva nem csupán a harcaink, örömeink bánataink lettek közösek, de népeink kultúrája, népművészete is sok tekintetben rokoni közelségbe került egymással. Jó példa erre a Kwiat paproci (A páfrány virága) című népmese is, melynek hőse, Jacus akár a mi Jánosunk is lehetne, aki szegényes kis falusi házából indul el, hogy megcsinálja a szerencséjét. Jacus más utat jár ugyan be, mint az a mi Jánosunk esetében, általában megszokott, de küzdelmeiknek és gondjaiknak közös gyökereire az eltérések talán még erősebben rávilágítanak.

Valószínűleg ez a magyarázata annak is, hogy a mai magyar gyermekek körében ilyen erős visszhangot váltott ki ez a mese, hogy pályázati felhívásunkra ilyen sok, az átlagosat messze meghaladó pályázat érkezett – néhány az ország távoli helyiségeiből, mint Szentes, Biharkeresztes vagy Berettyóújfalu. Nekik külön köszönjük, hogy az eredetileg csupán Székesfehérvár és vonzáskörzete iskoláinak meghirdetett pályázatunkat, lényegét tekintve országossá tágították ki.

A díjazott munkák alkotói mellett bizonyára minden résztvevő, felkészítő tanár és iskolai vezető örömére szolgál, hogy – okulva a meséből – a sok és nagyon szép gyermeki alkotás okozta boldogságunkat mindenkivel meg szeretnénk osztani. Ezért készítettük el idén első ízben a Mesevonat CD-t, amely az összes pályamunkát tartalmazza, s amelyet honlapunkról bárki, ingyenesen letölthet. Nagyon reméljük azt is, hogy ugyanígy örömet tudunk okozni városunk és megyénk önkormányzatának, valamint a velük testvérvárosi és testvérmegyei kapcsolatokat ápoló Opole városnak és Opolei vajdaságnak az elektronikus hordozón hozzájuk eljuttatott anyaggal.

Nem csupán a magunk nevében, hanem a városok, a megye és a vajdaság nevében és minden, az anyagot letöltő személy vagy intézmény nevében is köszönöm a Mesevonat minden alkotójának munkáját, azt, hogy pályamunkája révén megosztotta velünk élményét, amelyet ez a csodálatos mese számára nyújtott.

 Adorján Viktor

A beérkezett alkotásokat Bánkúti Gábor rajzpedagóus értékelte:

Pár gondolat  „A páfrány virága” című lengyel népmeséhez készített illusztrációkról

Először is szeretném megköszönni minden kis alkotónak, hogy vállalták ezt a komoly megmérettetést, hiszen nem akármilyen feladatra vállalkoztak ezek a gyermekek. A meseillusztrálás, a történet képekkel való elbeszélése a mai napig az egyik legnehezebb feladat a művészek számára. A nehézsége abban rejlik, hogy rajznak, festménynek együtt kell élnie a szöveggel, a mesével, amihez készült. Ehhez két alkotó ember szoros együttműködésére van szükség. A jó illusztráció nem hivalkodik, nem vonja el a figyelmet az olvasmányról, hanem ügyesen életre kelti a történetet, megragadja a pillanatot, és felidézi a mese hangulatát, mindezt úgy, hogy a mese olvasója és a képek szemlélője sokáig nem tud kikerülni a hatásuk alól.

Sok gyönyörű alkotás érkezett erre a pályázatra, s nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy kiválaszthattam azon csodálatos munkákat, amelyek díjazásban részesültek. Miután megkaptam a mesét, a rajzokat és festményeket, azonnal munkához is láttam. Gyorsan kiterítettem magam elé a rajzokat, képeket és elkezdtem megismerkedni a mesével. Először nem a leírt szöveggel, hanem a képben elmesélt szöveggel. Az előttem megjelenő képek, tele voltak izgalommal, feszültséggel, szépséggel és szomorúsággal. Ide-oda járt a tekintetem, egy-egy képen, festményen percekig elidőzött. Volt olyan alkotás, amely színeivel, lendületes formáival kiragyogott a társai közül.(…) Az értékelés során az elsődleges szempont az volt, hogy a kép a mesét illusztrálja. Számomra a kiválasztott képek lettek a legjobban sikerült illusztrációk.

Ezúton is gratulálok az alkotóknak és a felkészítő tanároknak!

Bánkúti Gábor

Mesék Európából című rajzpályázat díjazottjai

I. helyezett

Gál Johanna Abigél
Székesfehérvár
Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI
Felkészítő tanár: Ráczné Kispál Orsolya

II. helyezett

Lázár Jonatán
Nagyvárad
Dimitrie Cantemir Általános Iskola, Gimnázium
Alkotásának címe: Jacus szívére rejti a virágot
Felkészítő tanár: Fándly Enikő

III. helyezett

Baracskai Boglárka
Kisláng
Kislángi Tamási Áron Általános Iskola
Alkotásának címe: A meg nem talált boldogság

Különdíj

Első Eszter
Székesfehérvár
Kossuth Lajos Általános Iskola
Felkészítő tanár: Szabó Judit

Különdíj

Farkas Flóra
Székesfehérvár
Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI
Felkészítő tanár: Szaniszló Ágnes


Minden lelkes pályázónak, felkészítő tanárnak, szülőnek köszönjük a munkáját!

A pályázati döntésről minden résztvevőt értesítünk elektronikus formában.
A díjazásban részesült alkotóknak postai úton juttatjuk el ajándékaikat.

 A rajzok megtekinthetőek és letölthetőek: Mesék Európából illusztrációk

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.