Vajda János-díj 2014

2014. április 11. | Szerző | Kategória: Híreink, Vajda János - díj

Fejér megyében élő költők elismerése

 

2014. április 11.-én (18.00 óra) a Magyar Költészet napján immáron második alkalommal kerül sor a Vajda János-díj odaítélésére a Vörösmarty Társaság termében (Székesfehérvár, Kossuth utca 14.).

A díjat 2013-ban alapította a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület és a Vörösmarty Társaság. A díj minden évben a Magyar Költészet napján kerül odaítélésre, és az Ünnepi Könyvhét Fejér megyei ünnepélyes megnyitóján adják át a bronz kisplasztikával, oklevéllel és szerény pénzjutalommal járó elismerést.

 

A Vajda János-díj először 2013. április 11-én került odaítélésre, kitüntetettje Szegedi Kovács György volt.
(Az átadás megtekinthető: Méltó helyen a bronzplasztika)

Vajda János-díjban részesülhet minden Fejér megyében élő költő. A versengés előtt a helyszínen sorsolással eldöntik a sorrendet, és a költők fölolvassák vagy elmondják azt a saját költeményüket, amelyet a legméltóbbnak tartanak a Vajda János-díj elnyeréséhez. A kiválasztott verset (a szerző kívánsága szerint) más személy is fölolvashatja, elmondhatja. A verset a közönség számára kioszthatják az alkotók a rendezvény előtt. A fölolvasások/előadások után minden jelen lévő személy (a közönség minden tagja és a pályatársak) 1-1 műre szavazhat: melyik verset ajánlja díjazásra. A voksok összeszámlálása után, az első három legtöbb szavazatot kapott művet ismét fölolvassa/elmondja a szerző. A sorrendet ezúttal is sorsolással döntik el. Ekkor végső szavazásra kerül sor, újra voksolhat minden résztvevő, aki az első körben is szavazott, s a legtöbb voksot kapott mű, illetve szerzője lesz 2014 Vajda János-díjas költője. A szavazatok összeszámlálása közben az első három alkotó fölolvas 1-1 általa választott Vajda János verset a névadó költészete előtti tisztelgés jegyében.

A 2014-es rendezvény kezdetén a tavalyi Vajda János-díjas költő fölolvassa díjnyertes költeményét.

Várjuk a megyében élő költőket és közönségünket ezen a József Attila életműve előtt is tisztelgő napon!

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.