„Gótika” képeslap kiállítás

2014. április 24. | Szerző | Kategória: Folyosógaléria, Híreink, Kiállítások

„Gótika” képeslap kiállítás

2014. május 6. – június 30-ig folyosógalériánk keretében „Gótika” című képeslap kiállításunkat tekinthetik meg a kedves érdeklődők. A kiállítás anyaga Sárosi István gyűjteménye.

A gótika volt a középkor románt követő meghatározó művészeti stílusa a 12.-14. század között, néhol azonban még uralkodó maradt a 16. századig is. Első emlékei a templomépítészet területén jelentkeztek, a hatalmas katedrálisok egyszerre jelképezték a király és az egyház hatalmát. Az építtetők egyre nagyobb hangsúlyt fektettek az épületek szépségére, egyre gazdagabban díszítették. A stílus természeten átterjedt a világi építészetre is. Ebben az időben már a polgárság épületei is egyre inkább időállóbb anyagból, kőből készültek. A művészi szépséggel kialakított városházák, céh- és kereskedőházak, a magas várostornyok, a szűk utcák és a köztük kimagasodó katedrálisok határozták meg a gótikus város utcaképét. A gazdagodó és hatalmasodó arisztokrácia erődszerű kastélyokat építtetett.

Az évszázadok folyamán azonban a gótikus épületeket a divatirányzatoknak megfelelően átépítették. Az átépítések és a kényszerű javítások, melyeknek okai elsősorban a tűzvészek, a földrengések és a háborúk voltak, sok esetben megváltoztatták az épületek eredeti formáit. A 30 éves háború, a francia forradalom és főképp a II. világháború felbecsülhetetlen károkat okozott a gótikus emlékekben.

Magyarországon a tatárjárás után, az elpusztult épületek újjáépítésekor már megjelenik a gótikus stílus. Ezek a gótikus emlékek, különösen a mai ország területén, a történelem viharában erősen megrongálódtak, részben vagy teljesen megsemmisültek, eredeti formában ritkán láthatóak.

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.