Szőnyegi Hajnalka IKARUS SZÁRNYAI Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai című könyvének bemutatója

2014. június 2. | Szerző | Kategória: Kiemelt ajánlatunk

Szőnyegi Hajnalka

IKARUS SZÁRNYAI

Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai

Részlet dr. Cser-Palkovics András polgármester úr előszavából:

Kedves Olvasó!

Székesfehérvárnak múltja van – szoktuk mondani. A most megjelenő  kötet jól példázza, hogy ez nemcsak történelmi távlatban igaz, hanem akkor is, ha csak néhány évtizeddel ezelőttre tekintünk vissza városunk életében. Az Ikarus névre máig felkapjuk a fejünket, hiszen egyike volt azoknak a gyáraknak, amelyek neve hosszú évtizedek óta összekapcsolódott Székesfehérvárral és máig élő nyomot hagyott több ezer család életében. (…)

A könyv szerzője és az adatokat, dokumentumokat szolgáltatók széles köre nagyon jó munkát végzett – amelyet ezúton is köszönök nekik –, hiszen igazi kordokumentumot tart kezében az olvasó! Mind a szöveges részek, mind a fotók hűen felidézik az Ikarus egykori életét, az ott dolgozók mindennapjait és ünnepeit. Megelevenedik egy korszak, amelynek szüleink részesei voltak, és amelynek dokumentumai bár máig megvannak, mégsem férhetünk hozzájuk olyan könnyen a világhálón, mint a mostani mindennapokat megörökítő anyagokhoz.

Közös emlékezésre hívok hát mindenkit, hogy az Ikarus szárnyai című kötet olvasása közben a néhány évtizeddel ezelőtti történetek megelevenedjenek, és újabb visszaemlékezéseket elindítva színesítsék Székesfehérvár életét!

A kiadó utószava:

Hasonlóan a mitológiai névadó sorsához, a gyár történetének vége sem boldog befejezés. Hiszem azonban, hogy nekünk sem csak „happyendekre” van szükségünk, hogy erőt és öntudatot meríthetünk egy sikeres, ámde szomorú véget ért történetből is. Mindemellett ez a történet nem is a gyár története kíván lenni, hanem elsősorban azoké az embereké, akik – mint a mítoszbéli Ikarust a szárnyai – munkájukkal és  tudásukkal emelték a Nap felé ezt a gyárat. Az ő mindennapjaiknak töredékes mozzanataiba ad betekintést a könyv, apróbb-nagyobb életszilánkokba s tettekbe, eseményekbe, amelyek sokaságával – ha más ideológiai környezetben bár, de – törekedtek arra, hogy újat, jobbat alkossanak és egy szebb világot teremtsenek maguknak. Csakúgy, mint mi, maiak, akik – immár más koordináták között – próbáljuk meg ugyanezt megtenni. Ezért meríthetünk erőt az ő mindennapjaikból, ezért láthatunk példát az ő törekvéseikben a magunkéhoz. Hiszen mi ugyanúgy a Nap felé igyekszünk, mint az egykor volt Ikarus…

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.