Bemutatták az Ikarus szárnyait

2014. június 16. | Szerző | Kategória: Híreink

Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai


A 85. Ünnepi Könyvét és 13. Gyermekkönyvnapok programjának keretében került bemutatásra Szőnyegi Hajnalka: Ikarus szárnyai – Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai című könyve.

 

A Városház téren, egy Ikarus 31 típusú autóbusz előtt beszélgetett Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója a kötetről a szerzővel, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, Warvasovszky Tihamér, korábbi polgármesterrel, a gyár egykori dolgozójával és Brájer Éva, Maroshegy képviselőjével.

„Adorján Viktor kért fel arra, hogy vezessem a művelődési ház által szervezett ikarusos beszélgetős klubot, ahová a sajnálatos módon megszűnt gyár régi dolgozóit hívják meg. A beszélgetések során terjedelmes anyag gyűlt össze az Ikarusosok mindennapjairól. A történetek lejegyzetelése mellett a könyvtárban található Ikarus újság 25 évfolyamát bújtam szabadidőmben. Lassan összeállt bennem egy kép az egykori gyárban zajló, pezsgő életről.”

Szőnyegi Hajnalka

„Egy lelkiismeretes szerző munkájának és a sok-sok visszaemlékező, egykori Ikarusos dolgozónak köszönhetően ma bemutathattuk Szőnyegi Hajnalka az „Ikarus szárnyai – Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai” című kötetét. Ajánlom minden fehérvári figyelmébe, hiszen megismerjük belőle a gyár történetét egyéni, családi sorsokon, munkahelyi közösségeken keresztül. Jó látni ezt az erős közösséget, amely létrejött, és mind a mai napig összetart.”
„Olyan fehérvári családot, aki az elmúlt évtizedekben ezen cégek valamelyikéhez, valamilyen módon ne kapcsolódott volna, szerintem nem nagyon találnánk…. Az Ikarus esetében legalábbis a jelent nézve ez most a történelem ami ebben a könyvben megjelent, persze azért mondom ezt így, mert hátha egyszer majd, nem is olyan soká újra buszokat fognak ebben a városban gyártani, buszhoz alkatrészeket egyébként most is gyártanak, számtalant, tehát lehet, hogy egyszer ebből majd újra lesz egy buszgyártás…”

dr. Cser-Palkovics András

„Minden Ikaruszos büszke volt arra, hogy bárhol járt az országban, bárhol járt a világban, ha meglátott egy autóbuszt úgy érezte, hogy az ő munkája is benne van.  És benne is volt.  És ez egy olyan összetartó erő volt, hogy arra ösztönözte az embereket, hogy segítsék a másik munkáját. Ne kritizálják, segítségék, dolgozzanak együtt teljesen mindegy, hogy a szerkesztésen dolgoztak, a technológián,  a festőben, a galganizálóban vagy bármelyik gyár egységben, az volt a lényeg, hogy menjen a termelés és büszkék legyünk azokra az autóbuszokra.”

Warvasovszky Tihamér

„Ennek a könyvnek lelke van. Örömmel láttam, hogy a mindennapi munka mellett a családokat segítő háttérintézmények, valamint a kulturális- és sportélet is megjelenik. A maroshegyiek életében mindig is fontos volt az Ikarus, és ma is az. Az értékek megőrzése pedig mindannyiunk közös feladata.”

Brájer Éva

A könyvbemutató után könyvvásárlásra és dedikálásra volt lehetőség.

Szőnyegi Hajnalka

IKARUS SZÁRNYAI

Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai

Részlet dr. Cser-Palkovics András polgármester úr előszavából:

Kedves Olvasó!

Székesfehérvárnak múltja van – szoktuk mondani. A most megjelenő  kötet jól példázza, hogy ez nemcsak történelmi távlatban igaz, hanem akkor is, ha csak néhány évtizeddel ezelőttre tekintünk vissza városunk életében. Az Ikarus névre máig felkapjuk a fejünket, hiszen egyike volt azoknak a gyáraknak, amelyek neve hosszú évtizedek óta összekapcsolódott Székesfehérvárral és máig élő nyomot hagyott több ezer család életében. (…)

A könyv szerzője és az adatokat, dokumentumokat szolgáltatók széles köre nagyon jó munkát végzett – amelyet ezúton is köszönök nekik –, hiszen igazi kordokumentumot tart kezében az olvasó! Mind a szöveges részek, mind a fotók hűen felidézik az Ikarus egykori életét, az ott dolgozók mindennapjait és ünnepeit. Megelevenedik egy korszak, amelynek szüleink részesei voltak, és amelynek dokumentumai bár máig megvannak, mégsem férhetünk hozzájuk olyan könnyen a világhálón, mint a mostani mindennapokat megörökítő anyagokhoz.

Közös emlékezésre hívok hát mindenkit, hogy az Ikarus szárnyai című kötet olvasása közben a néhány évtizeddel ezelőtti történetek megelevenedjenek, és újabb visszaemlékezéseket elindítva színesítsék Székesfehérvár életét!

A kiadó utószava:

Hasonlóan a mitológiai névadó sorsához, a gyár történetének vége sem boldog befejezés. Hiszem azonban, hogy nekünk sem csak „happyendekre” van szükségünk, hogy erőt és öntudatot meríthetünk egy sikeres, ámde szomorú véget ért történetből is. Mindemellett ez a történet nem is a gyár története kíván lenni, hanem elsősorban azoké az embereké, akik – mint a mítoszbéli Ikarust a szárnyai – munkájukkal és  tudásukkal emelték a Nap felé ezt a gyárat. Az ő mindennapjaiknak töredékes mozzanataiba ad betekintést a könyv, apróbb-nagyobb életszilánkokba s tettekbe, eseményekbe, amelyek sokaságával – ha más ideológiai környezetben bár, de – törekedtek arra, hogy újat, jobbat alkossanak és egy szebb világot teremtsenek maguknak. Csakúgy, mint mi, maiak, akik – immár más koordináták között – próbáljuk meg ugyanezt megtenni. Ezért meríthetünk erőt az ő mindennapjaikból, ezért láthatunk példát az ő törekvéseikben a magunkéhoz. Hiszen mi ugyanúgy a Nap felé igyekszünk, mint az egykor volt Ikarus…

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.