Ikarus szárnyai – Könyvbemutató

2014. június 19. | Szerző | Kategória: Híreink

A 85. Ünnepi Könyvét és 13. Gyermekkönyvnapok programjának keretében került bemutatásra Szőnyegi Hajnalka: – Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai című könyve.

ikarus-6

A Városház téren, egy Ikarus 31 típusú autóbusz előtt beszélgetett Adorján Viktor, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója a kötetről a szerzővel, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, Warvasovszky Tihamér, korábbi polgármesterrel, a gyár egykori dolgozójával és Brájer Éva, Maroshegy képviselőjével.

„Egy lelkiismeretes szerző munkájának és a sok-sok visszaemlékező, egykori Ikarusos dolgozónak köszönhetően ma bemutathattuk Szőnyegi Hajnalka az „Ikarus szárnyai – Az Ikarus Székesfehérvári Gyárának mindennapjai” című kötetét. Ajánlom minden fehérvári figyelmébe, hiszen megismerjük belőle a gyár történetét egyéni, családi sorsokon, munkahelyi közösségeken keresztül. Jó látni ezt az erős közösséget, amely létrejött, és mind a mai napig összetart.”

„Olyan fehérvári családot, aki az elmúlt évtizedekben ezen cégek valamelyikéhez, valamilyen módon ne kapcsolódott volna, szerintem nem nagyon találnánk…. Az Ikarus esetében legalábbis a jelent nézve ez most a történelem ami ebben a könyvben megjelent, persze azért mondom ezt így, mert hátha egyszer majd, nem is olyan soká újra buszokat fognak ebben a városban gyártani, buszhoz alkatrészeket egyébként most is gyártanak, számtalant, tehát lehet, hogy egyszer ebből majd újra lesz egy buszgyártás…”

dr. Cser-Palkovics András

„Minden Ikaruszos büszke volt arra, hogy bárhol járt az országban, bárhol járt a világban, ha meglátott egy autóbuszt úgy érezte, hogy az ő munkája is benne van.  És benne is volt.  És ez egy olyan összetartó erő volt, hogy arra ösztönözte az embereket, hogy segítsék a másik munkáját. Ne kritizálják, segítségék, dolgozzanak együtt teljesen mindegy, hogy a szerkesztésen dolgoztak, a technológián,  a festőben, a galganizálóban vagy bármelyik gyár egységben, az volt a lényeg, hogy menjen a termelés és büszkék legyünk azokra az autóbuszokra.”

Warvasovszky Tihamér

„Ennek a könyvnek lelke van. Örömmel láttam, hogy a mindennapi munka mellett a családokat segítő háttérintézmények, valamint a kulturális- és sportélet is megjelenik. A maroshegyiek életében mindig is fontos volt az Ikarus, és ma is az. Az értékek megőrzése pedig mindannyiunk közös feladata.”

Brájer Éva

A könyvbemutató után könyvvásárlásra és dedikálásra volt lehetőség.

 

ikarus_0

ikarus-1

ikarus-2

ikarus-3

ikarus-4

ikarus-5

ikarus-7

ikarus-8

ikarus-10

ikarus-11

ikarus-13

Címkék: ,

A hozzászólások lezárultak.