Kémenes Attila – A mese hatalma

2014. június 24. | Szerző | Kategória: Tündérszó mesék 2014

Kémenes Attila

A mese hatalma

 „Sok esetben nem kell erő, a gonosz tudással is legyőzhető.”

Volt egyszer, hol nem volt, még a legcsúnyább íráson is túl, élt egy gonosz varázsló, akinek az volt a neve: Macskakaparás. A varázsló a pálcájával a gyerekeket elvarázsolta, hogy csúnyán és helytelenül írjanak, és a betűket elrabolta. Felfigyelt erre egy kis csapat: Írisz, a sasszemű íjász, Líra, a sebes felderítő, Citromka, az éleskarmú oroszlángyerek, és a vezetőjűk, Betűkirály. Ők voltak a Meselovagok.

– Meg kell ölnünk Macskakaparást! mondta Citromka.

– Elég, ha elpusztítjuk a pálcáját – felelte Betűkirály.

Útnak indult a kis csapat. Útjuk során mindenhol csak csúnya és helytelen írással találkoztak, betűk nélkül írni-olvasni sem tudtak megtanulni a gyerekek.

Egyszer egy zölden világító barlanghoz értek. Ott lakott a Béfogú Boszorka, akinek azért lett a neve Béfogú, mert mindig kifelejtette az ábécéből a b betűt. Betűkirály megszólította:

– Jó estét, öreganyám!

– Szerencséd, fiam, hogy öreganyádnak szólítottál, mert úgy bekaptalak volna a béfogaimmal, mint egy morzsát.

– Mit kerestek ti itt, ahol még a betűk sem járnak?

– Hát pont őket, szépen és helyesen leírva – felelték a meselovagok.

– A betűk Macskakaparás birtokában vannak, csak úgy tudjátok visszaszerezni őket, ha meséltek a gyerekeknek a betűk és az olvasás hatalmáról, és így együtt legyőzhetitek a varázsló hatalmát – tanácsolta a boszorka, remélve, hogy majd ő is megszabadul a béfogaitól.

A Meselovagok így is tettek.

Ahogy gyűlt a mesét hallgató gyerekek, emberek sokasága, úgy apadt a gonosz Macskakaparás hatalma. A mese végére a varázspálca sitty-sutty megsemmisült.

A betűk kiszabadultak, már szépen és helyesen alkották a szavakat, a gyerekek boldogan írták a szebbnél szebb meséket. A Meselovagok indultak volna tovább, itt már befejezték a dolgukat, mikor arra lettek figyelmesek, hogy valaki egyfolytában csak azt kiabálja:

– Ki tudom mondani a b betűt, nem felejtem el!

Ki lett volna más, mint a Béfogú Boszorka, aki most már boldogan és béfog nélkül mondogatta az ábécét.

Itt a vége, fuss el véle, de ne a macskakaparás közelébe!

 

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.