Aranykéz Szövőszakkör

2014. szeptember 16. | Szerző | Kategória: Kézműves műhelyek

Hagyományőrző kézműves műhelyeink alapvető célja a népművészeti hagyományok, a népi kézműves kultúra megőrzése, átörökítése, továbbá műhelyfoglalkozásaink révén értékközvetítő, közösségépítő, tehetséggondozó célokat kívánunk megvalósítani.

A művészeti műhelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy az egyének megismerjék és elsajátítsák népi kézműves kultúránk értékeit, mesterségeit, mint a bőrművesség, a szövés, a fazekasság. A népi mesterségek gyakorlása olyan aktivitási forma, mely közösségben művelhető és számos társadalmi szükséglet kielégítésére nyújt lehetőséget, mint a szabadidő kulturált keretek között történő eltöltése, az aktív művelődéshez való hozzáférés, a közösségben történő tevékenykedés, társas kapcsolatok kialakítás.

Csatlakozzon Ön is Aranykéz szövőszakkörünkhöz! 2014. szeptember 18. (csütörtök)

A szövőszakkör foglalkozásainak alapvető célja, hogy átörökítse a szövés, mint népi kismesterség ismeretének alapjait, népművészeti hagyományait. A foglalkozások keretében könnyen elsajátítható gyapjú- és rongyszövés technikákkal, szövési módszerekkel, mintázási lehetőségekkel, hagyományos szövések tájegységekre jellemző technikáival ismerkedhetnek meg a szakkör tagjai. Mivel a szakkörhöz bármikor lehet csatlakozni, tagjainak tudásszintje különböző, így mindenki a maga szintjén, képességeinek megfelelően tevékenykedik.A foglalkozások keretében többnyire praktikus használati tárgyakat készítenek a résztvevők (hátizsákot, párnát, szőnyeget, tarisznyát), amelyek megtervezésénél és megalkotásánál megismerkedhetnek a hagyományos tájegységi mintakincsnek a modern használati tárgyakon való harmonikus megjelenítésével is. Természetesen a különböző magyarországi és jelenlegi határainkon túli népművészeti tájegységek széles körű bemutatása és megismertetése mellett külön figyelmet fordítunk szűkebb néprajzi területünk a Mezőföld hagyományainak mélyebb megismerésére és alkalmazására.

A szakkört vezeti: Fáncsik Zoltánné népi iparművész

Minden csütörtökön 15.30-19.00 óráig várunk mindenkit, aki szívesen részt venne a szakkör foglalkozásain.

 

A szövőszakkör 2014. év szeptemberi, októberi, novemberi, decemberi, valamint 2015. év januári foglalkozásai a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósultak meg!

MMAlogoC_1_ketsoros

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.