Bőrműves Műhely

2014. szeptember 16. | Szerző | Kategória: Kézműves műhelyek

Hagyományőrző kézműves műhelyeink alapvető célja a népművészeti hagyományok, a népi kézműves kultúra megőrzése, átörökítése, továbbá műhelyfoglalkozásaink révén értékközvetítő, közösségépítő, tehetséggondozó célokat kívánunk megvalósítani.

A művészeti műhelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy az egyének megismerjék és elsajátítsák népi kézműves kultúránk értékeit, mesterségeit, mint a bőrművesség, a szövés, a fazekasság. A népi mesterségek gyakorlása olyan aktivitási forma, mely közösségben művelhető és számos társadalmi szükséglet kielégítésére nyújt lehetőséget, mint a szabadidő kulturált keretek között történő eltöltése, az aktív művelődéshez való hozzáférés, a közösségben történő tevékenykedés, társas kapcsolatok kialakítás.

Csatlakozzon Ön is műhelyünkhöz!

A bőrműves foglalkozások alapvető célja lehetőséget nyújtani a kézművesség, manuális alkotó tevékenység iránt érdeklődők számára, hogy megismerkedjenek ezen ősi mesterség alapjaival, valamint hogy maguk készítsenek kisebb kiegészítőket, használati tárgyakat. Általános célkitűzések közé tartozik a bőrműves tevékenység megismertetésével a hagyományos népi kultúra átörökítése, a múlt értékeinek, mintakincsének átmentése, továbbá a hagyományos tárgyi és szellemi kultúra összekapcsolásának bemutatása, a kézügyesség, a technikai érzék, a tervező- teremtő fantázia fejlesztése, az önkifejezés, az önmegvalósítás lehetőségének felfedeztetése a kézműves tevékenységen keresztül. A foglalkozások során fejleszteni kívánjuk a részvevők ismereteit abőr sajátosságairól, feldolgozási módjairól, felhasználási területeiről, a népi bőrművesség hagyományairól, ágazatairól, összeállítási és díszítési módokról, alkalmazásáról, népi tárgyainkon megjelenő jellemző díszítő motívumokról, az anyag-funkció-esztétikum egységének fontossága jegyében.

A műhelyt vezeti: Bozai Éva népi bőrtárgy készítő oktató

Minden hétfőn 16.00-18.00 óráig várunk mindenkit, aki szívesen részt venne a műhely foglalkozásain.

 

 

 

A műhely 2014. év szeptemberi, októberi, novemberi, decemberi, valamint 2015. év januári foglalkozásai a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósultak meg!

MMAlogoC_1_ketsoros

 

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.