A legszebb meseillusztrációk – a „Mesék Európából” rajzpályázat nyertesei

2015. június 1. | Szerző | Kategória: Híreink, Mesevonat - Mesék Európából rajzpályázat

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület egy mesés körutazásra invitálta az olvasni és rajzolni szerető iskolásokat.

A Mesék Európából elnevezésű rajzpályázat idei állomása Németország volt. A diákoknak „A kristálygolyó” című német mesét kellett illusztrálniuk és a meséhez tartozó feladatlapot kitölteni. A gyerekek ügyesen vették az akadályokat, gyönyörű rajzok és sok hibátlan feladatlapok készültek. A beérkezett pályamunkák a jövőben kiállításra kerülnek.

Összesen 187 pályázat érkezett, 8 településről, 13 iskolából.

A beérkezett alkotásokat Bánkúti Gábor rajzpedagógus értékelte:

Kedves Gyerekek!

Örömmel tapasztaltam, hogy ebben az évben is ilyen sokan küldtetek pályamunkákat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület „Mesék Európából” című rajzpályázatára. Ahogy az lenni szokott idén is egy európai mesét kellett megismerni, mégpedig a ez évi állomásának megfelelően egy német mesét, amelynek már a címe is sokat ígért. A kristálygolyó című mese elolvasása után a hozzá kapcsolódó feladatlap kitöltésével lehetett nekivágni az igazi kihívásnak, a mese illusztrálásának.

Azt gondolhatnánk, hogy nincs is ennél egyszerűbb, hiszen ha valaki elolvas egy történetet az egyszeriben megjelenik a képzeletében és elegendő csak lerajzolni, esetleg lefesteni az ott látott képeket. De vajon képes-e a kezünk és a kezünkben tartott ceruza vagy ecset visszaadni mindazt az izgalmas képi világot és szín kavalkádot, a szárnyaló fantázia szabad játékosságát, amely egy-egy mesés történet kapcsán kavarog a fejünkben. Tényleg mindenki képes megjeleníteni pár jól elhelyezett vonallal és odapöttyentett színfoltocskával egy hatalmas griff szárnysuhogását, vagy a dühöngő óriások döngő léptét?

Sajnos azt kell, hogy mondjam a felnőttek közül már csak nagyon kevesen. De szerencsére ti alkotó gyerekek még elég bátrak vagytok ahhoz, hogy ezt pár határozott vonallal és élénk színnel megtegyétek. Ezt olvastam ki a beküldött rajzaitokból. Ezeken a munkákon rögtön látszott, hogy elevenen megélt történetekből, gazdag fantáziából táplálkoznak. Minden munkán érződött, hogy a kis alkotója lélekben együtt kalandozta végig a mesét a szereplőkkel. Persze volt, akinek már nagy barátai a rajzeszközök és festőszerek és volt olyan is köztetek, aki koránál fogva, még csak most ismerkedik velük. A legfontosabb mégis az, hogy ezen megmérettetések alkalmával és mindennapjaitok során, olyan örök barátokat szerezhettek, mint a mesék, és mesékből születő fantáziavilág megjelenítésére való ceruzák és festőeszközök. Ezekre a barátokra pedig, ha jól vigyáztok, mindig számíthattok majd.

A legeredményesebb alkotóknak ez úton is szívből gratulálok. S minden pályázónak sok jó mesét és rajzolnivalót kívánok.

Üdvözlettel: Bánkuti Gábor, rajztanár

 

EREDMÉNYEK

Általános iskola alsó tagozat:

 

I. helyezett
Gogarten Philipp Antal
DunaföldváriBölcskeiMadocsai Általános Iskola,
Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Szakiskola

II. helyezett
Belegrai Viktória
Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola

III. helyezett
Lakatos Panna
Magyaralmási Általános Iskola

 

Általános iskola felső tagozat:

I. helyezett
Almás Gergő 
Székesfehérvári Hétvezér Általános Iskola

II. helyezett
Csüri Fanna Noa
Székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskola

III. helyezett
Sümegi Renáta
Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola

Címkék:

A hozzászólások lezárultak.