Szüreti mulatság jó időben, jó hangulatban

2015. október 8. | Szerző | Kategória: Egyedi rendezvények

2015. október 3-án, immáron nyolcadik alkalommal várt minden kedves vendéget
a Maroshegyi Böndörödő.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat és Polgármesteri Hivatal, valamint Székesfehérvár Városgondnoksága Kft.  azon dolgozóinak, akik segítették a rendezvény megvalósítását.

Külön köszönet Dr. Cser-Palkovics András polgármester úrnak és Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselőasszonyának, valamint a Nemzeti Kulturális Alapnak és a Fehérvár dekorMAXXnak támogatásukat.

Köszönetet mondunk továbbá mindazon médiumoknak, akik hozzájárultak a rendezvény népszerűsítéséhez és beszámoltak a programról, a Fejér Megyei Polgárőr Szövetségnek, a Zámolyi Rege Egyesületnek, a Vörösmarty Rádiónak, továbbá Dallos Istvánnénak, Dula Istvánnak, Gulyás Gergőnek, Kanizsainé Herke Zitának, Szárszóné Mágó Évának, az Óperenciás Mesemondó Verseny díjazott gyermekeinek, Pataki Zitának és mindazon fellépőknek, közreműködő partnereinknek, önkénteseinknek, akik személyes közreműködésükkel hozzájárultak a rendezvény színvonalas megvalósításához.

 

A Böndörödő vendégeit változatos programok és újdonságok várták idén a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti téren.  Minden korosztály találhatott a maga számára vonzó programot, voltak zenés-, táncos színpadi műsorok, vetélkedők, népművészeti és iparművészeti vásár, gyermekprogramok, hagyományőrző bemutató, kézműves foglalkozások, vásári komédia, operett műsor, koncertek és számos szüreti hagyomány felelevenítése.

Egy egész nap történése…

Szombat reggel a csípős őszi idő ellenére már korán reggel gyülekeztek a lelkes főző csapatok a Maroshegyi Böndörödőre, melynek háziasszonya Pataki Zita, az RTL Klub műsorvezetője volt. Az idei évben 42 nagy létszámú  csapat mérte össze főzőtudományát a „Maroshegyi Kötény Díjas Szakács” címért.

SAM_2283

A verseny során különleges és finomabbnál finomabb ételek készültek, volt fügés csülökpörkölt, csülkös babos káposzta, zöldséges bárányragú, tárkonyos krumpliragu, marhapörkölt tarhonyával, halászlé, mustrás sertéstokány……

SAM_2642 SAM_2664

9.00 órára előbújt a Nap és így egy kellemes meleg, napsütötte időnek néztünk elébe.  A jó időre megérkeztek a népi kézművesek, vásárosok, termelők, az első fellépők, látogatók  és indulhatott is a böndörödés. A sokszínű népművészeti és iparművészeti vásárban mindenki megtalálhatta a kedvére való vásárfiát, volt gyöngyökből, ásványokból, kristályokból és kerámiából készült ékszerek, foltvarrók, szövők és textil művesek termékei, horgolt termékek, népi és logikai játékok, édességek, sajtkülönlegességek, egyedi fa bútorok és használati tárgyak.

A színpadon elsőként 10.00 órakor a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye adta elő szép énekes verses műsorát. Az intézmény lakóinak alkotásaiból kiállítást nyílt a művelődési házban, melyet az érdeklődők megtekinthettek az egész nap folyamán.

SAM_2253

10.30-kor a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola fiatal növendékei léptek színpadra  és adták elő szüreti műsorukat.

SAM_2298

A kisiskolásokat a Maroshegyi Óvoda gyermekeinek szüretköszöntője követte.

SAM_2380

A gyerekeket követően a Sóstói Dalkör lépett színpadra.

SAM_2485

Délben Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere, Maroshegy önkormányzati képviselője, Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója és Pataki Zita, az RTL Klub műsorvezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

SAM_2532

A megnyitó és köszöntő beszédeket követően útjára indult a szüreti felvonulás a Székesfehérvári Fogathajtó-, Lovas- és Díjugrató Egyesület közreműködésével, Varró János népzenésszel, a Sóstói Dalkör tagjaival, valamint egy vidám csapat gyerekkel és felnőttel.

SAM_2513

A színpadon zajló műsorok mellett 10 órától könyvtárunk is várta a kedves látogatókat, ahol ingyenesen lehetett beiratkozni a nap folyamán, térítésmentesen használhatták a számítógépeket, „Hozza-vigye” könyvcsereponton juthattak hozzá új könyvekre, textilkönyvet készíthettek az érdeklődők és nem utolsó sorban kedvezményesen vásárolhattak helyi kiadványokat, régi könyveket.

SAM_2366

A rendezvényre kitelepült a Vörösmarty Rádió Panoráma Stúdiója, ahonnét élő közvetítést adtak a rádióhallgatóknak.

SAM_2731

A Gaja Környezetvédő Egyesület környezeti tanácsadással és különböző mérésekkel  várta az érdeklődőket 16.00 óráig.

SAM_2761

10:00 órától népi gyermekjátszó, gyermekkuckó és „szöszmötölő” kézműves foglalkozások  várták a lurkókat különböző ügyességi játékokkal, körhintával, bőrmívességgel, gyöngyfűzéssel, akvarell festéssel és agyagozással.

SAM_2302 SAM_2407 SAM_2501

Nem sokkal dél múltán a maroshegyi Tulipán Tánccsoport lépett a színpadra, majd őket követően a Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület harci bemutatóját tekinthették meg a résztvevők. A táncos és a harci bemutatót követően vásári komédiával szórakoztatták a vendégeket a Langaléta Garabonciás gólyalábasai.

SAM_2574

SAM_2609 SAM_2628

SAM_2648 SAM_2657

14.00 órától a könyvtárban a 2015-ös Fejér Megyei Óperenciás Mesemondó Verseny legszebb előadásiból hallhattak a látogatók.

SAM_2696 SAM_2699

Fél 3-tól Keller János és Váradi Eszter Sára a Vörösmarty Színház színészei léptek a színpadra és kalauzolták el a vendégeket az operett világában.

SAM_2723

15.00 órától az Ikarus Néptáncegyüttes szüreti műsora következett, melyet táncház követett.

SAM_2754 SAM_2864

17.00 órától a Fehérvár Big Band lépett a színpadra és csinált jó hangulatot.

Sokan izgatottan várták a 18.00 órát, hiszen akkor került sor az eredményhirdetésekre és díjátadásokra. Gratulálunk a főzőverseny, a süteménymustra, a borlopóverseny, a madárijesztő és töklámpás faragó verseny részvevőinek, helyezettjeinek!

Főzőverseny eredménye:

I. helyezett: Maroshegyi Cefrekirályok – szüreti káposzta
II. helyezett: Angyal Károly – Szarvaspörkölt juhtúrós gombóccal
III. helyezett:  Arany Ildikó – Belga sertéstokány, barnasörös gyömbérkenyérrel sűrítve

Süteménymustra:

I. helyezett: Keller Ignác és csapata: Boros mézes zserbó
II. helyezett: Keller Ignác és csapata: Szüreti mulatság (szőlőtorta)
III. helyezett: Sáfrány Tiborné: Fehérboros almatorta
Közönségdíj: Vörös Zsuzsa: Szőlőprés torta

VII. Maroshegyi Madárijesztő Tárlat és Verseny eredménye:

I.     Bamba jenő és Flancos Sári – Szent Kristóf Ház
II.   Maroshegyi Nebuló – Táncsics Mihály Általános Iskola 2.b osztálya
III. Szalma Lala – Maroshegyi Óvoda Maci csoportja

I. Maroshegyi Töklámpás Faragó  Tárlat és Verseny eredménye:

I. helyezett: Maroshegyi Óvoda Maci csoportja – Tökös Bob
II. helyezett: Nagy Dorina – Kócoska
III. helyezett: Maroshegyi Óvoda Alma csoportja – Bagoly tök

Borlopóverseny eredménye:

I. helyezett holtversenyben:  Kovács Péter és Kanizsár Richárd
III. helyezett: Horváth András

Lopótök-méret verseny:
Legnagyobb tök tulajdonosa: Batu Borka

A rendezvényt a Coco Loco együttes koncertje zárta.

 

Reméljük vendégeink jól érezték magukat és jövőre is velünk böndörödnek!

A hozzászólások lezárultak.