Beszámoló: A Pál utcai fiúk – Vándorkiállítás

2017. június 7. | Szerző | Kategória: Egyedi rendezvények, Híreink, Kiállítások, Kiemelt ajánlatunk, Könyvtári rendezvényeink

Pál utcai fiúk – Vándorkiállításunk 2017. augusztus 15-éig volt látható, melyen összesen 277 látogató vett részt.

Videós beszámoló a kiállításról:

https://youtu.be/IWUK4KFZGIg

Fotók a kiállításról:


 

Plakát-page-0


Minden, amit eddig nem tudtál A Pál utcai fiúkról!

Interaktív vándorkiállítás és rendezvénysorozat indult útjára a legendás Molnár Ferenc-regény születésének 110. évfordulóján. Külön érdekesség, hogy Fábri Zoltán Oscar-díjra jelölt filmadaptációja is kerek születésnapot ünnepel 2018-ban.

Az 1907-ben megjelent Molnár-regény népszerűsége töretlen – nemcsak nálunk, hanem világszerte. Számtalan nyelvre lefordították, és sok országban, például Olaszországban, Brazíliában, Lengyelországban és Japánban is ajánlott olvasmány az iskolákban. Grund, einstand, gittegylet, „nemecsek”: szavak, amelyekről ma is mindenkinek ez a csodálatos történet jut eszébe.

A Pál utcai fiúknak szentelt – és ezáltal a jövőre szintén évfordulós (140 éve született) szerzőre is emlékező – kiállítás több mint 10 évig vándorol majd az országban – de a határon túli olvasókhoz is eljut. Paravánok, képek, játékok mutatják be a regény hőseit, művelődéstörténeti hátterét, jellegzetes, századfordulós tárgyait. A vándorkiállítás alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, és az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vállal a Nemzeti Múzeum, a Vígszínház, mint a darabot aktuálisan musical formájában óriási sikerrel műsoron tartó előadótér és a Móra Könyvkiadó, mint a könyv gondozója, a kiállítás koordinátora, helyszíneinek szervezője és háttérmunkálatainak intézője.

A kiállítás első helyszíne, egyben nyitórendezvénye a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára.

A székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház könyvtárában 2017. június 26-tól – augusztus 15-ig látogatható a könyvtár nyitva tartási idejében, (júliusban délelőttönként előre egyeztetett időpontban).

 

A tárlat tablókat, tárgyakat és installációkat tartalmaz, mely a korabeli grundok hangulatát idézi.

Az installáció tartalmaz több olyan QR kódot, melyeket leolvashatnak a kiállítás látogatói és a 2016-ban a Vígszínház által színpadra alkalmazott, azonos című darabban szereplő színészeket és az alkotókat láthatják, hallhatják, akik a könyvről, darabról, a könyv által közvetített értékekről beszélnek.

Lehetőség van Fábri Zoltán filmjének megtekintésére.

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

 

A hozzászólások lezárultak.