Hozza-vigye könyvcsere program

A 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapokon működtetett „HOZZA-VIGYE” könyvcserepont alkalmából egyesületünk megismertette a város polgáraival a már Európában szerteismert és hazánkban is egyre elterjedtebb nyilvános könyvespolcot, melynek lényege, hogy az arra járók szabadon olvashassanak és vihessenek haza magukkal könyvet, ha az elvitt könyv helyett rögtön adományoznak egy másikat, így biztosítva a könyvállomány létszámának állandóságát. A mi kezdeményezésünk annyiban tért el az eredetitől, hogy a könyvek cseréje „felügyelet” mellett történt, így biztosítva a megfelelő, zavartalan működést (szabályok betartása, könyvállomány megóvása, segítségadás érdekében).

A Könyvhéten nagy sikert aratott kezdeményezés óta arra törekedett szervezetünk, hogy állandó jelleggel tudja működtetni a könyvcserepontot. Nagy örömünkre – és remélhetőleg a város és a környékén élő lakosság örömére  – 2014. március 11-től állandó nyitva tartással (középiskolás diákok közreműködésével) kezdte meg működését a székesfehérvári HOZZA-VIGYE könyvcserepont a belvárosban.

Jelenleg könyveit két helyszínen tudja cserélni:

Igéző, Székesfehérvár, Basa utca 1.

2016. január 1-jétől, minden héten: hétfőtől szerdáig, 14.00-18.00 óráig!

Gárdonyi Géza Művelődési Ház könyvtárban, Székesfehérvár, Sóstó 1.

A könyvtár nyitva tartási idejében van lehetőség itt a könyvek cseréjére.

 

Iskolai keretében várjuk a diákokat a belvárosi HOZZA-VIGYE könyvcserepontba.

A programban eddig közel 60 diák vett részt a közösségi szolgálat keretein belül.

 

Diákok véleménye a programról:

„Mindig örömmel szabadultam ki a kollégiumból, hogy eljöjjek ide az Igézőbe. Meglepő volt, hogy mennyi embert foglalkoztatnak a használt könyvek és még meglepőbb volt, hogy mennyi könyvet hoztak magukkal az emberek”  /Szabó Kata/

„Szerintem jó volt a program, mindenki nagyon élvezte.
Ha jövő tanévben is lesz biztos jönni fogok.”
/Szegi Bence/

„Kifejezetten jól éreztem magam, rengeteg volt az érdeklődő, amire nem számítottam.”
/Szűcs Dávid/

„Szerintem nagyon jó ötlet ez a könyvcserepont. Nagyon jól éreztük magunkat és hasznosan töltöttük az időt. „/Kiss Dániel/

Fiatalok szerepe a programban:

A fiatalok hozzájárulnak a könyvcserepont funkciójának betöltéséhez, társadalmi és kulturális céljainak megvalósításához, melyek mind a lakosság, a kistérség érdekét szolgálják.

Tevékenység végzésének módja:

Rendszeresen, párban végezhető tevékenység (napi, heti, havi szinten) napi két órában. A tevékenység végzése az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében történik, de a tevékenység későbbi folytatására is lehetőség van önkéntes formában.

Tevékenységek:

A könyvcserepont működtetésében való részvétel nyitvatartási idejében, információnyújtás a könyvcserepontról, könyvállomány vezetése, betért vendégek segítése a könyvkeresésben, véleménykutatás, jelenléti ív vezetése, előírt szabályok betartatása.

A tevékenység segítségével fejlesztett készségek: Társadalmi felelősségvállalás, kommunikációs készség, együttműködés, megbízhatóság, precízség, emberismeret.

A tevékenységhez elvárt feltételek:

A feladathoz való megfelelő hozzáállás és érdeklődés. Barátságos, megbízható személyiség, jó kommunikációs készség.

A könyvcserepont használata:

Hozzon magával könyvet. A könyv bármilyen témájú lehet, lényeg, hogy jó állapotú (nem szakadt, hiányos) legyen. Keressen ki magának egy könyvet. Ha sikerült ráakadni egy érdekes könyvre vigye haza, és ha már elolvasta és nincs szüksége rá hozza vissza, hogy más is elolvashassa. Ha azonban tetszett meg is tarthatja. Fontos, hogy könyvet csak akkor vihet haza, ha hoz helyette egy másikat. Több könyvet is elvihet, a lényeg, hogy cserébe ugyanannyi könyvet hagyjon a ponton. Arra ügyeljen, hogy hasonló témájú/értékű könyvet adjon, mint amilyet elvisz. Ha sok olyan könyve van otthon, amire már nincs szüksége, hozza el bátran a könyvcserepontra. Cserébe annyi könyvet vihet magával, mint amennyit hozott.Ha azonban nincs szüksége könyvre, akkor is hozza el, hiszen másnak az a könyv kincset érhet.

Iskolai közösségi koordinátor: Paál Rita, info@ggmuvhaz.hu 0622/501-161

Programfelelős: Fenyvesiné Zsuzsa, konyvtar@ggmuvhaz.hu 0622/501-160