Tevékenységek

Végezhető tevékenységek az egyesületnél

 

Könyvtárunkban az iskolai közösségi szolgálat keretében végezhető rendszeres tevékenységek:

Könyvtárunk célja a közösségi szolgálat keretén belül, hogy a fiatalok jobban megismerjék a könyvtári szolgáltatásokat, a könyvtár belső működését, felépítését, bepillantást nyújtson az olvasókkal, vendégekkel való kommunikációba, kapcsolatépítésbe, a szolgáltatások működésébe.  Megszeretnénk ismertetni velük a társadalomban, a helyi közösségben elfoglalt szerepéről, jelentőségéről.

Számítógépes segítségnyújtás

A tevékenység célja: Könyvtárlátogatók segítése a számítógép- és az internethasználatban.

 •  felhasználói számítógépeken a könyvtárlátogatók segítése;
  (internethasználat, számítógép kezelés, online katalógus használata, stb.)
 • gyerekeknek kialakított munkaállomáson a gyerekek segítése a biztonságos internethasználatban (folyamatos foglakozás a gyerekekkel a számítógépnél)
 • speciális munkaállomáson a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő könyvtárlátogatók segítése (gyengénlátók, vakok, mozgássérült személyek)
  a speciális eszközök használatában, internethasználatban, stb.


A tevékenységek háttere:

2013-ban a könyvtár számítógépparkja korszerű gépekkel, szoftverekkel bővült. A számítógépeken windows 8 operációs rendszer fut, valamint 2013-as Microsoft Office érhető el. Ezen rendszereknek, programoknak a kezelése, használata nehézségeket jelenthet a felhasználóknak.

 Idén indult könyvtárunkban az a kezdeményezés, mely az óvodás korú gyerekek biztonságos internetezését kívánja segíteni. A kezdeményezés részeként került kialakításra egy olyan munkaállomás, melyen keresztül Bibi a méhecske és barátainak segítségével ismerkedhetnek meg a gyerekek a világhálóval és annak veszélyével.

Tavalyi évben kialakításra került egy, a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő látogatóink könyvtárhasználatát segítő speciális munkaállomás, mely speciális informatikai eszközökkel, szoftverekkel van felszerelve. Speciális billentyűzet gyengénlátóknak, Braille billentyűzet, képernyőnagyító program,  fejegér, amely egy speciális szoftver és egy webkamera összekapcsolásával érzékeli a fejünk mozgását, tekintetünket és ezzel tudjuk vezérelni a számítógépet.

A tevékenység segítségével fejlesztett készségek:

Számítástechnikai készségek, társadalmi felelősségvállalás, kommunikációs készség, együttműködés, emberismeret, empátia.

A tevékenységhez elvárt feltételek:

A feladathoz való megfelelő hozzáállás és érdeklődés. Számítástechnikai alapismeretek, barátságos, megbízható személyiség, jó kommunikációs készség.

 

 Ajánlók készítése

„Nekem azért tetszett…”  ifjúsági könyvajánló

A program célja, hogy minél többen kedvet kapjanak az olvasáshoz, a játékhoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, valamint, hogy segítse a könyvtárhasználókat a keresésben.

 • „Nekem azért tetszett…” ifjúsági könyvajánló fejlesztése, népszerűsítése
 • könyv, film, társasjáték, e-book ajánlók írása

A tevékenység háttere:

Könyvtári szolgáltatásaink az évek során folyamatosan bővültek. A könyvtárlátogatóknak a könyvek kölcsönzése mellett lehetőségük van filmeket, társasjátékokat, valamint e-book készüléket kölcsönzi. Minden hónapban felnőtt, gyermek, ifjúsági könyvajánló, DVD és társasjáték ajánló jelenik meg honlapunkon, valamint műsorfüzetünkben.

A „Nekem azért tetszett…” ifjúsági könyvajánló új kezdeményezés. A célja, hogy a fiatalok körében népszerűsítse az olvasást, megosszák egymással olvasási élményeiket.

A tevékenység segítségével fejlesztett készségek:

kreativitás, jó íráskészség

 

 Liget Műhely Olvasóklub

Az olvasóklub tevékenységében való közreműködés, melynek célja az olvasás népszerűsítse.

A tevékenység háttere:

Könyvtárunk 2013 decemberében a LIGET Műhely Alapítvány által (hazai és határon túli könyvtárak, színházak, múzeumok, kulturális és oktatási intézmények, civil szervezetek számára) meghirdetett  pályázatán pozitív elbírálásban részesült. A felhívásra több száz intézmény és civil szervezet küldte el pályázatát, ezek közül 67 tervet választottak ki, ahol lehetőséget láttak az együttműködésre. Ennek hatására 2014-ben létrehoztuk új foglalkozási-sorozatunkat, a  Liget Műhely Olvasóklubot.
Tevékenység: Az olvasóklub programján való részvétel, szervezésében való közreműködés.

A tevékenység segítségével fejlesztett készségek:

kommunikációs és szervezői készségek

 

Állományrendezés, adminisztrációs tevékenységek

A tevékenységek célja, hogy a fiatalok megismerjék a könyvtári szolgáltatásokat, a könyvtár belső működését, felépítését, bepillantást kapjanak az olvasókkal, a vendégekkel való kommunikációba, kapcsolatépítésbe, a szolgáltatások működésébe.  Célunk továbbá a könyvtár a társadalomban, a helyi közösségben elfoglalt szerepének, jelentőségének megismertetése.

Tevékenység: Raktározási rendszer megismerése, a polcok raktári rendjének ellenőrzése, raktári jelzetek javítása, kölcsönzések lebonyolítása, jegyzékek készítése, stb.

A tevékenység segítségével fejlesztett készségek:

kommunikációs készség, együttműködés, számítástechnikai készségek, emberismeret, egyéni munkavégzés

 

Saját kreatív programok, ötletek megvalósítása

 Az egyesületnél rendszeres tevékenykedő diákoknak lehetősége nyílik kulturális területen saját kreatív ötletek, programok, kezdeményezések, tevékenységek szervezésére, lebonyolítására, melyek az egyesület céljainak megvalósítását, a közösség érdekeit szolgálják.

A tevékenység segítségével fejlesztett készségek:

kreativitás, kommunikációs és szervezői készségek, felelősségvállalás

 

 Tevékenységekről

 

Tevékenységek végzésének ideje:

 • Hétfő, kedd, szerda: 15.00-17.00 óráig.
 • Csütörtök: 15.00-19.00 óráig.
 • Szombat: 10.00-14.00 óráig.

Helyszín: Gárdonyi Géza Művelődési Ház könyvtára, Székesfehérvár Sóstó lpt.1.

Tevékenységek végzésének módja:

Rendszeresen végezhető tevékenységek (heti, havi szinten). A tevékenységek végzése az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében történik, de a tevékenység későbbi folytatására is lehetőség van önkéntes formában.

Tevékenységeket végezheti:

14-15 éves korú fiatal (hetente maximum 12 óra)
16-18 éves korú fiatal (hetente maximum 18 óra)

A tevékenységekhez elvárt feltételek:

A feladathoz való megfelelő hozzáállás és érdeklődés. Számítástechnikai alapismeretek, barátságos, megbízható személyiség, jó kommunikációs készség.

Szükséges előkészületek:
Kapcsolatfelvétel, egyeztetések (időpontok, tevékenységi körről)

 

Művelődési házunkban az iskolai közösségi szolgálat keretében végezhető időszaki tevékenységek:

 

Kiállításokon való közreműködés

Rendezvényeken való közreműködés

Tevékenységek végzésének ideje:

Előre egyeztetett, meghirdetett időpontokban.

Helyszín: Gárdonyi Géza Művelődési Ház könyvtára, Székesfehérvár Sóstó lpt.1.

Tevékenységek végzésének módja:

Időszakosan végezhető tevékenységek. A tevékenységek végzése az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében történik, de a tevékenység későbbi folytatására is lehetőség van önkéntes formában.

Tevékenységet végezheti:

14-15 éves korú fiatal (hetente maximum 12 óra)
16-18 éves korú fiatal (hetente maximum 18 óra)

A tevékenységhez elvárt feltételek:

A feladathoz való megfelelő hozzáállás és érdeklődés.

 

Októberi programok:

Maroshegyi Böndörödő (2014. október 4.) információs pultnál és a könyvtárban való közreműködés.

„Mesélő ételek” kiállítás (2014.október 6. – október 30. között vállalható napok)  – kiállítás felügyelete, tárlatvezetés

Könyvtári Napok (2014. október 13-19. között vállalható napok) rendezvényein való közreműködés.
Könyvtéri napokról bővebben: http://www.ggmuvhaz.hu/2014/09/10/konyvtari-napok/